Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Medzi inými čínskymi spoločnosťami sa na čiernej listine z januára tohto roka ocitlo aj Xiaomi. Súd v USA však dočasne zastavil platnosť rozhodnutia Ministerstva obrany uvedeného počas vlády Donalda Trumpa, informuje Reuters.

Aktualizácia 26.5.2021:

Spojené štáty formálne odstránili spoločnosť Xiaomi zo svojej čiernej listiny, informuje The Verge. Stalo sa tak po tom, čo giganta na tento zoznam pridala Trumpova administratíva ešte krátko pred koncom jeho vlády. Americký okresný súd pre Kolumbiu definitívne anuloval rozhodnutie Ministerstva obrany USA, ktoré ešte začiatkom roka označilo Xiaomi za „čínsku komunistickú vojenskú spoločnosť“ a zakázalo investície do tejto firmy.

Pripomeňme, že okrem Xiaomi sa na zozname ocitlo aj ďalších 7 firiem. Práve Xiaomi sa však krátko po zaradení na čiernu listinu a neoprávnených obvineniach rozhodlo žalovať americké ministerstvo. V marci firma spor vyhrala a sudca označil rozhodnutie USA za „svojvoľné a rozmarné“. Hoci sa však Xiaomi podarilo z tohto zoznamu dostať, obmedzenia naďalej platia pre čínsky Huawei, voči ktorému zaviedli Spojené štáty prísne reštrikcie už v roku 2019.

Aktualizácia 12.5.2021

Vláda USA mení svoje rozhodnutie ešte z čias administratívy Donalda Trumpa a Xiaomi plánuje odstrániť z čiernej listiny firiem, o téme píše web Android Authority. Ministerstvo obrany USA hlási, že vláda našla spôsob, ako obchodovať so Xiaomi, respektíve umožniť bezproblémové fungovanie Xiaomi v medziach zákonov a požiadaviek USA. O konkrétnych podmienkach sa aktuálne rokuje, pričom návrh obe strany vyhlásia 20. mája.

Žiaľ, druhý čínsky gigant, spoločnosť Huawei, až také šťastie nemá. Obmedzenia a zákazy USA voči tejto firme stále naplno platia a zatiaľ nevedeno, či ešte vôbec niekedy v budúcnosti budú stiahnuté, alebo aspoň zmiernené.

Pôvodný článok

Ministerstvo obrany v posledných dňoch vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa zaradilo 8 čínskych firiem na čiernu listinu a zakázalo americkým investorom do týchto spoločností investovať. Svoje podiely museli po začatí platnosti nariadenia odpredať do novembra tohto roka.

Krátko pred začiatkom účinnosti rozhodnutia ho pozastavil súd. Kontroverzné zmeny mali prísť do platnosti budúci týždeň a súd tak rozhodol o ich pozastavení na poslednú chvíľu. Rozhodnutie vydal v piatok. Xiaomi podalo súdnu žalobu ešte v januári.

Zobraziť celú galériu (1)
Freepik (Úprava redakcie)

Okresný sudca Rudolph Contreras vo Washingtone D.C. nakoniec rozhodol, že obžalovaná strana (Ministerstvo obrany) nepreukázala presvedčivé dôvody týkajúce sa ohrozenia národnej bezpečnosti v spore so Xiaomi. Ministerstvo rozhodnutie súdu nekomentovalo.

Xiaomi vo svojom vyjadrení rozsudok schvaľovalo a tvrdí, že označenie spoločnosti za „čínsku vojenskú firmu“ je „svojvoľné“ a „rozmarné“. The Wall Street Journal informuje, že dôvodom zaradenia firmy na listinu je udelenie ceny, voľne preloženej ako „Vynikajúci budovateľ socializmu s čínskymi charakteristikami“ jej zakladateľovi, Lei Junovi. Xiaomi bude naďalej bojovať za to, aby bolo rozhodnutie ministerstva označené za nezákonné a natrvalo zrušené.

Ďalšie články:

Zdroj: Reuters, The Wall Street Journal

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú