Windows 11, najnovší operačný systém spoločnosti Microsoft, dostane podporu USB 4 v2, upozorňuje prostredníctvom blogu vývojár. Na týchto moderných USB portoch je zaujímavá predovšetkým rýchlosť prenosu dát, ktorú umožňujú – tá sa pohybuje na úrovni až 80 Gbps, pričom ako prvé dostanú túto schopnosť systémy s procesorom Intel Core HX 14. generácie.

Prináša aj kontroverzné zmeny

Ako ďalej vysvetľuje portál WindowsCentral, nová testovacia verzia tohto operačného systému sa dostala do nadpisov najmä kvôli kontroverznej zmene týkajúcej sa systému umelej inteligencie, známej ako Copilot. Ten sa má teraz na niektorých zariadeniach otvárať automaticky po zapnutí, čím Microsoft zatienil viacero ďalších zmien, ktoré nová verzia prináša.

Medzi nimi je aj plánovaná podpora USB 4 v2 s rýchlosťou prenosu dát až do 80 Gbps. Vďaka spätnej kompatibilite bude možné cez tieto porty používať aj staršie zariadenia, pričom v porovnaní s predchádzajúcou normou predstavujú obrovský skok vpred – rýchlosť prenosu dát je totiž až dvojnásobná.

Bežný používateľ takúto kapacitu s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nevyužije a miesto toho je určená pre väčšie počítačové zostavy, ktoré môžu využívať externé grafické karty. Tie sa používajú napríklad v 3D grafike či dokonca pri ťažbe kryptomien alebo práci so systémami umelej inteligencie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú