Vesmírny teleskop Jamesa Webba (JWST) vyhotovil ďalšie úžasné snímky známeho objektu, ktorý ľudstvo pozná ako Prstencovú hmlovinu. Ako vysvetľuje portál SPACE, tieto snímky s extrémne vysokým detailom odhalili drobnosti, ktoré si astronómovia doteraz nevšimli.

Gigantické mračná plynu

Vďaka novým snímkam sa vedcom podarilo v tejto hmlovine identifikovať až približne 20 000 samostatných mračien plynu, pričom každé z nich je veľkosťou porovnateľné so Zemou.

Pre astronómov sú podobné pozorovania kľúčom k pokroku a pochopeniu vesmíru, ktorý ešte vždy obsahuje viac otázok, než sa nám dostáva odpovedí. Prstencová hmlovina je pozorovaná už od 18. storočia, avšak JWST sa na ňu tentoraz pozrel v rozlíšení a spektre, v ktorom ju zatiaľ ľudstvo nevidelo.

ESA/NASA/CSA/M. Barlow (University College London)/N. Cox (ACRI-ST)/R. Wesson (Cardiff University)

„Na vonkajšku hmloviny pozorujeme zaujímavé ostne, ktoré sú nasmerované presne od centrálnej hviezdy a sú veľmi silno viditeľné v infračervenom spektre, avšak veľmi slabé na snímkach Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu,“ píše v tlačovej správe webbtelescope.org.

JWST sa často díva aj na oveľa bližšie objekty, vrátane tých, ktoré sa nachádzajú v našej slnečnej sústave. Len nedávno napríklad vedci namierili toto masívne vesmírne observatórium na Saturn, vďaka čomu sa im podarilo zachytiť nielen jeho nádherné prstence, ale tiež niekoľko mesiacov, ktoré ho obiehajú.

Jedným z najnovších dôležitých objavov, za ktorými stojí práve JWST, sú tri záhadné objekty vzdialené miliardy kilometrov. Pôvodne si vedci myslel, že ide o prastaré galaxie, avšak vďaka novým dátam sa zdá, že môžu byť vôbec prvými objavenými temnými hviezdami.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú