Taiwanský výrobca polovodičov Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) zaznamenal v 1. štvrťroku 2021 nárast zisku, keďže dopyt po čipoch prevyšuje ponuku.

Čistý zisk spoločnosti TSMC, ktorá je najväčším zmluvným výrobcom čipov na svete, za tri mesiace do konca marca vzrástol o 19 % na 139,7 miliardy nových taiwanských dolárov (4,18 miliardy eur). Prekonal tak odhady ekonómov, ktorí očakávali zisk v priemere 134 miliárd TWD.

Hrubá marža za 1. štvrťrok sa pritom znížila na 52,4 % z 54 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, čiastočne v dôsledku kolísania výmenného kurzu. Tržby TSMC v 1. štvrťroku vzrástli o 17 % na 362,4 miliardy TWD. Akcie TSMC sa za uplynulý rok viac ako zdvojnásobili a vo štvrtok stúpli o 1,1 % ešte pred tým, ako spoločnosť oznámila zisk.

Rastúci dopyt po čipoch pre smartfóny, výpočtovú techniku, televízory, herné konzoly či inteligentné spotrebiče a tiež automobily posunul TSMC do centra globálnej krízy dodávateľského reťazca. Mnohé automobilky na celom svete musia pre nedostatok čipov obmedzovať alebo zastavovať výrobu.

Továrne taiwanského výrobcu pritom bežia na plný výkon, firma však nemá dostatočné kapacity na uspokojenie všetkých zákazníkov. Zaviazala sa preto, že v priebehu nasledujúcich troch rokov investuje do expanzie 100 miliárd USD (83,58 miliardy eur), z toho 3,5 miliardy USD by malo ísť do výrobného závodu vo Phoenixe v Arizone. TSMC prevádzkuje tiež zariadenie na výrobu polovodičových doštičiek v Camase v štáte Washington a dizajnérske centrá v San Jose v Kalifornii a texaskom Austine.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú