V správe boli použité materiály TASR.

Aktualizované 25. augusta 2023 – V krajinách EÚ sa vo štvrtok (24. 8.) definitívne skončila výroba a dodávky klasických trubicových žiariviek. V obchodoch bude umožnený už iba ich dopredaj. Vyplýva to zo smernice EÚ 2022/284 zo 16. decembra 2021. Výroba kompaktných žiariviek s obsahom ortuti bola zakázaná už od februára tohto roka.

Domácnosti aj úrady sú tak odkázané na náhradu týchto spotrebičov LED svietidlami. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) ešte v máji upozornila, že ukončenie výroby trubicových žiariviek je príležitosťou zabezpečiť v tisíckach budov moderné, úsporné a spoľahlivé osvetlenie s možnosťou regulácie, ktoré umožní aj ďalšie úspory v budúcnosti.

Christian Taube/Wikimedia

Zatiaľ čo pri výmene kompaktných žiariviek so závitom existuje množstvo náhrad vhodných do pôvodných svietidiel, pri lineárnych žiarivkách sa budú musieť manažéri a prevádzkovatelia budov rozhodnúť, či ich vymenia za úspornejšie LED žiarovky alebo nakúpia nové LED svietidlá.

Úspora spotreby energie na osvetlenie by mala výmenou za modernejšie LED osvetlenie dosiahnuť približne 30 %, pokiaľ si inštitúcie nainštalujú nový osvetľovací systém s možnosťami riadenia, môžu podľa SIEA ušetriť ďalších 20 % elektriny.

Pôvodný článok:

Európska únia (EÚ) pred časom nariadila zastavenie výroby klasických lineárnych žiariviek. Tento rok skončia výnimky pre posledné z nich. V utorok na to upozornil generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič.

Hlavným dôvodom ukončenia výroby kompaktných a lineárnych žiariviek je obsah ortuti, ktorá je nebezpečná pre ľudské zdravie. Žiarivky T5 a T8, ktoré sa najviac používajú v školách a v úradoch, prestanú vyrábať v auguste 2023.

Nestačí vymeniť žiarovky

Jurikovič uviedol, že pri maximalizovaní efektu úspory nestačí vymeniť starý zdroj za nový. „Koniec žiariviek a ich výmena za LED zdroje síce prinesie jednorazové úspory, ale ďalší potenciál prevádzkových úspor sa skrýva v riadení osvetlenia, ktoré stále nie je samozrejmosťou. Dôležité je o tom hovoriť práve teraz, keď mnohých manažérov čakajú zásadné rozhodnutia, do akej miery osvetlenie zrekonštruovať,“ povedal Jurikovič.

SIEA zároveň uviedla, že prevádzkovatelia budov budú riešiť dilemu, ako zabezpečiť osvetlenie v nasledujúcich mesiacoch. Preto organizuje v spolupráci so Slovenskou svetelnotechnickou spoločnosťou konferenciu s názvom Svetlo v obciach a budovách.

Bude sa na nej hovoriť aj o možnostiach, kde na výmenu osvetlenia získať podporu a ako sa v prípade obmedzeného rozpočtu nepripraviť o potenciálne úspory v budúcnosti. Podujatie sa uskutoční 17. a 18. apríla 2023 v rezorte Demänová v Liptovskom Mikuláši. Podrobné informácie sú zverejnené na webovej stránke organizácie SIEA.

O zákazoch žiaroviek sa hovorí roky

Ako píše portál Európskej komisie, kvôli snahe pomôcť spotrebiteľom v Európskej únii znížiť účty za energie, od 1. septembra 2021 vstúpila do platnosti nová verzia energetických štítkov pre „osvetľovacie výrobky“, teda v praxi klasické žiarovky, žiarivky a LED svetlá.

Tieto zmeny podľa Európskej komisie do roku 2030 ušetria každý rok až 7 miliónov ton ekvivalentu CO2, čo je spolu s predchádzajúcimi reguláciami z rokov 2009 až 2012, ktoré priniesli úspory v podobe 12 miliónov ton ekvivalentu CO2, už je poriadny krok vpred smerom k uhlíkovo neutrálnej Európe.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú