Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Internet vecí (IoT) je v posledných rokoch veľmi populárnym pojmom. Ľudia si svoje domácnosti čoraz častejšie vybavujú rôznymi inteligentnými zariadeniami, ktoré je možné ovládať na diaľku cez smartfón. Na YouTube sa však objavilo video, ktoré ukazuje, ako jednoducho môžu byť hacknuté napríklad také inteligentné žiarovky Philips Hue.

Postup hacknutia do domácej siete je pritom pomerne jednoduchý a skutočne stačí iba to, aby si mal doma nejaké menej zabezpečené zariadenie IoT. Video nižšie ukazuje celú postup, ako je možné preniknúť do domácej alebo pracovnej siete. Hacker sa pomocou softvéru ZigBee napojí na žiarovku a odosielaním množstva príkazov spôsobí pretečenie pamäte ovládacej jednotky.

Pretečením pamäte je následné možné zo strany hackera nainštalovať na ovládaciu jednotku malvér alebo spyware a útočník tak získa plný prístup do tvojej domácej siete, píše TheVerge.

Našťastie je tento typ útoku značne obmedzený, nakoľko na jeho vykonanie musí byť hacker v dosahu žiarovky. Philips navyše po zverejnení videa vydal aj bezpečnostnú aktualizáciu, ktorá by mala podobným útokom brániť. Potencionálne ohroziteľné však môžu byť takýmto spôsobom aj iné smart zariadenia.

Zdroj: YouTube, TheVerge

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú