Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Raketa SLS, celým názvom známa aj ako Space Launch System, sa dostala na štartovaciu rampu. Na tej, aspoň pri ideálnych podmienkach, ostane až do 29. augusta, informuje portál SPACE.

Prípravy na historicky prvý štart rakety v hodnote viac ako štyroch miliárd amerických dolárov sú tak už takmer na konci a čaká ju tá najťažšia fáza – musí prekonať gravitáciu Zeme a dopraviť kozmickú loď Orion na obežnú dráhu Mesiaca.

Orion sa následne vráti na Zem a zariadenia na palube ponesú aj niekoľko vedeckých experimentov, keďže sa NASA verí v maximálny úspech misie a bola by tak škoda nevyužiť nákladnú kapacitu niekoľkých desiatok ton, ktoré dokáže SLS dopraviť k Lune.

Prvá misia, ktorá má preukázať schopnosť a spoľahlivosť všetkých systémov, má potrvať 42 dní. Po nej príde Artemis II, ktorej štart je naplánovaný na máj roku 2024 a má niesť aj prvú ľudskú posádku. Títo astronauti ale na povrchu Mesiaca nepristanú a namiesto toho strávia 21 dní vo svojej kozmickej lodi.

Dlhodobým cieľom lunárneho programu Artemis je pristátie astronautov na povrchu Mesiaca, kde chce NASA vytvoriť trvalú ľudskú prítomnosť podobne, ako na Medzinárodnej vesmírnej stanici. S cieľom dosiahnutia tohto míľnika NASA spolupracuje s hneď niekoľkými súkromnými spoločnosťami, ktoré pomôžu postaviť stanicu na orbite Mesiaca pristávací modul, infraštruktúru na povrchu a podobne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú