Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britským vedcom sa podarilo získať úlomky vzácneho meteoritu iba pár dní po tom, ako vstúpil do zemskej atmosféry a preletel nočnou oblohou. V tlačovej správe to oznámilo Národné múzeum prírodnej histórie Veľkej Británie, upozornil portál Earth Sky.

Ako píše web The Guardian, fragment s hmotnosťou takmer 300 gramov spolu s ďalšími úlomkami vesmírnej horniny boli objavené vo Veľkej Británii po tom, ako sa vedcom podarilo zrekonštruovať letovú dráhu meteoritu, ktorý 28. februára krátko pred 22:00 tamojšieho času vytvoril nádhernú ohnivú guľu, ktorú zachytila aj kamerová sieť UKFAII. Rýchlosť, ktorou sa meteorit pohyboval predtým ako vstúpil do zemskej atmosféry, stanovili odborníci na 14 km/s.

Podľa dostupných informácií bol najväčší fragment pripomínajúci kus čierneho kameňa objavený na príjazdovej ceste v meste Winchcombe v oblasti Gloucestershire. Objavený meteorit patrí do skupiny uhlikatých chondritov, čo je nesmierne vzácny typ meteoritu. Uhlikaté chondirity pomohli napríklad aj pri objasnení vyhubenia dinosaurov.

Okrem toho obsahujú zmes minerálov a organických zlúčenín vrátane aminokyselín a patria medzi najprimitívnejšie a najčistejšie horniny slnečnej sústavy, ktoré môžu poskytnúť jedinečné poznatky o tom, ako vznikali planéty či odkiaľ sa na Zem dostala voda.

Zobraziť celú galériu (1)
Natural History Museum

Britské múzeum vo svojej tlačovej správe tiež uvádza, že na Zemi je známych približne 65 000 dopadnutých meteoritov a iba 51 z nich tvoria uhlikaté chondrity. Nie je teda prekvapením, že ide o prvý objav uhlikatého chondritu vo Veľkej Británii a prvý objav meteoritu v krajine po 30 rokoch.

Všetky informácie tiež naznačujú, že meteorit strávil svoj čas pred vstupom do zemskej atmosféry medzi Marsom a Jupiterom a objavený chondrit je v mnohých oblastiach podobný vzorkám, ktoré priniesla na Zem japonská sonda z asteroidu Ryugu.

Zdroj: Earth Sky, NHM UK, The Guardian

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú