Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vláda SR má uzavrieť s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) dohodu o výmene a vzájomnej ochrane utajovaných skutočností. Vychádza to z vlastnej iniciatívy Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Vláda to v stredu schválila.

ESA oslovila NBÚ s návrhom na uzavretie dohody v roku 2020 v rámci príprav na prechod SR z úrovne kooperujúceho štátu na pridružené členstvo. V novembri 2021 sa uskutočnili negociácie, pričom sa vychádzalo z návrhu textu, ktorý vznikol na základe spolupráce medzi zástupcami NBÚ a ESA ESEC. „Uzavretie dohody s ESA bude benefitom pre SR pri budúcom prechode na plnohodnotné členstvo v ESA,“ uvádza sa v predloženom materiáli.

Cieľom dohody je zabezpečenie vzájomnej ochrany všetkých utajovaných skutočností, ktoré za také boli označené podľa právneho poriadku niektorej zmluvnej strany a odovzdané druhej zmluvnej strane. Dohodou sa upravujú podmienky, za akých je možné oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami, ako aj náležitosti ich označovania, zaobchádzania a výmeny, spolupráce príslušných bezpečnostných orgánov a porušenia bezpečnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú