Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Prístroj z responzívneho polyméru, by mal byť v budúcnosti schopný prilákať a zachytiť nečistoty v tekutinách alebo prenášať bunky pre analýzu v diagnostických zariadeniach. Tím z Technickej univerzity v Eindhovene svoj vynález popísal v odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Zariadenie je akousi vylepšenou verziou svetlom ovládaného pozemného minirobota, ktorého výskumníci predstavili tiež tento rok. Ten bol však z polyméru reagujúceho na teplo, čo vo vode nefungovalo.

Preto Pilz Da Cunha vyvinula fotomechanický polymér, ktorý sa pohybuje len na základe svetla a nie tepla. Nový materiál dokáže oproti tomu predošlému tiež udržať svoj tvar po aktivovaní. Fototermálny polymér sa po odstránení podnetu vrátil do pôvodnej polohy, molekuly vo fotomechanickom materiáli však zostávajú v novom stave, čo umožňuje lepšiu kontrolu nad uchopením.

Drobný robot funguje nezávisle od zloženia tekutiny, v ktorej sa nachádza. To je podľa výskumníkov unikátne, pretože napríklad hydrogély, ktoré sú v súčasnosti dominantným responzívnym materiálom na podvodné využitie, sú citlivé na prostredie a inak sa správajú v kontaminovanej vode.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú