Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Všeobecná umelá inteligencia (AGI) je považovaná za svätý grál vývoja umelej inteligencie. Podľa popredných odborníkov akým je aj Ben Goertzel dosiahnutie tohto vytúženého „bodu“ môže prísť skôr, ako sa očakávalo. Na tému upozornil portál Futurism.

Všeobecná umelá inteligencia

Goertzel totiž na nedávnom samite Beneficial AGI Summit naznačil, že AGI by sa mohla objaviť už v roku 2027 s potenciálom ďalšieho rýchleho vývoja na superinteligentnú umelú inteligenciu (ASI), ktorá prekoná ľudské myslenie.

„Nikto ešte nevytvoril umelú všeobecnú inteligenciu na ľudskej úrovni; nikto nevie presne, kedy sa tam dostaneme,“ povedal Goertzel. „Na druhej strane sa mi zdá celkom pravdepodobné, že by sme sa mohli dostať na ľudskú úroveň AGI v priebehu, povedzme, nasledujúcich troch až ôsmich rokov,“ dodal.

OpenAI/Bing/Úprava redakcie

Hoci sa Goertzelova predpoveď môže zdať ambiciózna, nie je sám, kto predpovedá tento časový horizont pre vývoj AGI. Spoluzakladateľ spoločnosti Google DeepMind Shane Legg sa totiž domnieva, že šanca na dosiahnutie AGI do roku 2028 je zhruba je 50/50. Odborník na umelú inteligenciu Geoffrey Hinton zasa predpokladá, že by mohla prísť zhruba za 5 až 20 rokov.

I keď v minulosti sa AGI považovala za vzdialený sen, nedávne pokroky v oblasti AI, vrátane veľkých jazykových modelov, ako je ChatGPT, naznačujú jej realizovateľnosť. Goertzel však objasňuje, že AGI nebude vychádzať len z jazykových modelov, ale tiež zo schopnosti sebazdokonaľovania.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú