Aktualizované: Proruskí hackeri zaútočili na webové stránky viacerých talianskych inštitúcií a ministerstiev, uviedla v piatok tamojšia polícia. TASR o tom informovala na základe správ od agentúr DPA a Reuters.

Kybernetický útok údajne spustila vo štvrtok okolo 22.00 h SELČ hackerská skupina Killnet. V piatok predpoludním stále nefungovala webová stránky talianskeho ministerstva zahraničných vecí či ministerstva kultúry a ďalších vládnych portálov.

K podobnému útoku došlo už 11. mája, pripomína Reuters. Minulý víkend talianska polícia oznámila, že zmarila kybernetický útok na súťaž Eurovízie v Turíne, v ktorej v sobotu 14. mája zvíťazili súťažiaci z Ukrajiny.

Mnohé západné vlády od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára zvýšili úroveň varovania pred kybernetickými útokmi, pripomína Reuters. Rusko popiera, že vykonáva útočné kybernetické operácie.

Pôvodný článok z 18. mája 2022: Ruská hackerská skupina s názvom Killnet vyhlásila kybernetickú vojnu celému radu európskych krajín. Vo videu, ktoré zverejnila ukrajinská NEXTRA, sa spomínajú Spojené štáty, Veľká Británia, Nemecko, Taliansko, Lotyšsko, Rumunsko, Litva, Estónsko, Poľsko a Ukrajina.

Ako píše Express, Killnet sa cez víkend pokúsili DDoS útokmi vyradiť aj hlasovanie počas finále Eurovízie v Taliansku, ktoré mimochodom umelci z napadnutej Ukrajiny vyhrali vďaka piesni, podporujúcej odpor proti ruským vojskám.

V správe sú materiály TASR.

Pôvodný článok z 7.57 hod.: Predpokladaní ruskí hekeri zaútočili na systémy samosprávy v západoukrajinskom meste Ľvov, oznámil v nedeľu večer zástupca starostu Andrij Moskalenko. TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

V dôsledku útoku, ku ktorému došlo v piatok, boli v uplynulých dňoch prerušené niektoré služby mesta. Čiastočne sa ich podarilo obnoviť v nedeľu.

Útočníci ukradli tiež interné informácie mestskej samosprávy, ktoré následne zverejnili na „nepriateľských“ kanáloch na platforme Telegram, napísal Moskalenko na sociálnej sieti.

Upozornil tiež na to, že Rusko v rámci svojej invázie na Ukrajinu podniká aj kybernetické útoky, a varoval občanov, aby si dávali pozor na internete i mimo neho, píše DPA.

Agentúra dopĺňa, že Ukrajina je už dlho terčom hekerských skupín, ktoré západní experti na počítačovú bezpečnosť spájajú s ruskými tajnými službami. Po začiatku ruskej invázie sa očakávalo aj vystupňovanie kybernetických útokov, ich výraznejší nárast však nebol zaznamenaný.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú