Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Armáda Spojených štátov zaútočila v sobotu na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) v Afganistane. Ide o odvetu za smrteľný štvrtkový samovražedný útok na letisku v hlavnom meste Kábul. Informovali o tom agentúry AP a AFP s odvolaním sa na ministerstvo obrany USA (Pentagón).

Americká armáda vykonala útok dronom na „plánovača“ odnože IS operujúcej na území Afganistanu, známej pod skratkou IS-K alebo ISIS-K, ktorá sa priznala k útoku na kábulskom letisku. „Bezpilotný útok sa odohral v provincii Nangarhár. Počiatočné signály naznačujú, že sme cieľ zabili,“ povedal hovorca Centrálneho velenia armády USA Bill Urban vo vyhlásení.

Dodal, že nie sú hlásené nijaké obete z radov civilistov. Nebolo jasné, či usmrtený člen IS bol zapojený konkrétne do plánovania štvrtkového bombového útoku, poznamenala AP. Ten si vyžiadal podľa stanice BBC najmenej 90 obetí a 150 zranených. Údaje o presnom počte obetí sa však rôznia. Panarabská stanica al-Džazíra však píše o najmenej 110 obetiach.

TASR/AP

Americká stanica CBS informovala o najmenej 170 zabitých. Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útoku zomrelo najmenej 28 jeho členov. Pri útokoch zahynulo i 13 amerických vojakov a ďalších 18 utrpelo zranenia.

Pôvodné správy síce hovorili o dvoch bombových útokoch, avšak podľa piatkového vyhlásenia Pentagónu pred bránou letiska došlo len k jednej explózii, ktorú vykonal samovražedný atentátnik. Americký prezident USA Joe Biden vo štvrtok oznámil, že nariadil vojenským veliteľom vypracovať operačné plány na útoky na vedenie, majetok a zariadenia IS.

Tí, ktorí vykonali tento útok, ako aj ktokoľvek iný, kto želá Amerike ujmu, vedzte: Neodpustíme. Nezabudneme. Budeme vás prenasledovať a prinútime vás zaplatiť,“ prisľúbil.

Spojené štáty zároveň opätovne vyzvali svojich občanov, aby „okamžite“ opustili brány letiska, pretože stále hrozí závažné nebezpečenstvo.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú