Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Od zverejnenie prvej snímky čiernej diery neprešli ani dva celé roky a vedci už prichádzajú s jej vylepšenou verziou. Fotografia čiernej diery v strede galaxie M87 s polarizovaným svetlom zachytáva stopy magnetických polí v jej okolí, informuje Space.

Podľa vedcov ide o nesmierne dôležitý krok k pochopeniu magnetických polí a ich správania v okolí čiernych dier. Od zverejnenia prvej fotografie účastníci experimentu podrobnejšie skúmali naakumulované dáta a zistili, že veľké množstvo svetla v okolí čiernej diery je polarizované. Ide vôbec o prvý objav polarizovaného svetla v okolí čiernej diery.

Objav môže okrem iného pomôcť pochopiť spôsob, akým tieto kozmické štruktúry pohlcujú hmotu a následne emitujú masívne prúdy, ktoré sa šíria celým vesmírom a v prípade galaxie M87 dosahujú do vzdialenosti až 5 000 svetelných rokov od jej stredu. Objav dokážu vedci vysvetliť zatiaľ len pomocou teoretických modelov počítajúcich s prudko zmagnetizovaným plynom v okolí čiernych dier, píše EHT.

Pre zachytenie tejto čiernej diery použili vedci osem teleskopov z celého sveta, čím vytvorili virtuálny teleskop s veľkosťou Zeme – známy ako EHT (Event Horizon Telescope). Fotografia čiernej diery s takýmto rozlíšením je porovnateľná s odmeraním dĺžky kreditnej karty, ktorá je na povrchu Mesiaca.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú