Ukrajina si kúpila pozorovací satelit za 20 miliónov amerických dolárov, teraz ho používa na pozorovanie ruských vojakov. Peniaze pritom vyzbierala od ľudí a z Ruska si prostredníctvom Twitteru uťahuje, informuje Reuters.

Satelit pochádza od fínskej spoločnosti ICEYE a je vybavený špeciálnou technológiou SAR, vďaka ktorej je možné pozorovať pohyb vojsk a dianie na Zemi za každého počasia a to aj cez husté mračná, dážď či sneženie a zvládne to aj v noci.

„Vidíme vás. Ukrajinská ľud vyzbieral 20 miliónov $, aby sa díval na ruských okupantov fajčiacich nedbalo na nelegálnom Kerčskom moste. Ako viete, fajčenie na verejnosti je v Ukrajine zakázané,“ vyhlásila Ukrajinská obrana uštipačne v príspevku.

Satelit je na orbite už dlhšiu dobu a Ukrajine poskytne plnú službu, pričom armáda dostane aj radarové informácie kľúčových miest a to s častým pozorovaním. Práve satelitné snímky a pozorovania sú v modernom konflikte dôležitou technológiou, ktorá pomáha armáde lepšie sa pripraviť alebo identifikovať ciele, ktoré je nutné zničiť z diaľky.

Podobným spôsobom Ukrajina vyzbierala aj peniaze na turecký bojový dron Bayraktar TB-2. Tieto drony pomáhali Ukrajine od začiatku vojny a poriadne zavarili už tak logisticky nedostatočne vybaveným ruským vojskám.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú