Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Japonský výrobca elektroniky Toshiba akceptoval ponuku, že ho za 2 bilióny jenov odkúpi fond Japan Industrial Partners, ktorý tvoria veľké banky a firmy. Ak by tento návrh uspel, bol by to veľký krok v dlhoročnej snahe spoločnosti Toshiba o reštrukturalizáciu. Mohla by sa tak stať súkromnou firmou a s jej akciami by sa prestalo obchodovať na tokijskej burze. Avšak zahraniční aktivistickí investori vlastnia významnú časť akcií firmy Toshiba a nie je jasné, či budú s ponukou súhlasiť.

Toshiba Corp. oznámila, že jej vedenie akceptovalo ponuku na odkúpenie pri cene 4 620 jenov na akciu. V piatok akcie Toshiby stúpli o 4,2 percenta na 4 390 jenov za kus. Fond Japan Industrial Partners vznikol v roku 2022 s cieľom reštrukturalizovať japonské firmy. Investoval napríklad do spoločností Sony, Hitachi, Olympus a NEC.

Toshiba sa v posledných rokoch snažila stať sa súkromnou firmou. Návrhy na jej rozdelenie na tri a potom na dve spoločnosti akcionári odmietli. Ukončenie obchodovania s akciami Toshiby by firme umožnilo zbaviť sa aktivistických investorov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú