O experimentálnom zariadení HAARP, ktoré sa nachádza na Aljaške, kolujú medzi konšpirátormi rôzne mýty a fámy, avšak realita je oveľa zaujímavejšia. Jedná sa o výskumné zariadenie, ktoré sa dokonca zapojilo aj do planetárnej obrany, informuje portál Phys.org.

Ochrana pred asteroidmi

Systém HAARP vyslal rádiový signál k asteroidu 2010 XC15, ktorý dosahuje v priemere približne 150 metrov a minie Zem v dvojnásobku vzdialenosti medzi Mesiacom a Zemou. V prípade dopadu na Zem má takéto veľké teleso pomerne vysoký ničivý potenciál a je preto pochopiteľné, že sa vedci snažia naučiť proti nim efektívne a včas bojovať.

HAARP vyslal pomocou troch silných generátorov dlhé rádiové vlny až do konca 12-hodinového experimentu. Dnes používané zariadenia na pozorovanie asteroidov používajú krátke vlny, ktoré sa odrazia od povrchu. HAARP má ale pomocou dlhých rádiových vĺn nazrieť aj do jeho vnútra, čo je pri vyhodnocovaní hrozby nesmierne dôležité. Stavba obranných systémov Zeme totiž už započala a ľudstvo má za sebou aj prvý experiment.

Kirtland Air Force Base

Je totiž obrovský rozdiel medzi 300-metrovým asteroidom, ktorý pozostáva len z hromady malých úlomkov kameňa a medzi 100-metrovým, ktorý má pod krehkým povrchom pevné kovové jadro, ktoré hravo prežije vstup do atmosféry a dopadne na povrch s oveľa väčšou silou.

Na výsledky si počkáme

Experti ale dodávajú, že vyhodnotenie získaných dát potrvá niekoľko týždňov a ako píše Inverse, okrem asteroidu 2010 XC15 vyslal HAARP vlny aj k oveľa väčšiemu telesu Apophis, ktoré bolo pôvodne považované za potenciálne nebezpečné s rizikom zásahu Zeme v roku 2068.

Vysielaný signál mohli pozorovať aj rádioamatéri z celého sveta a zariadenie doteraz obdržalo vyše 300 hlásení od civilistov, ktorí signál zachytili.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú