V článku boli použité materiály TASR.

Spolupráca medzi Pradou a Axiom Space je dôkazom, že móda môže nájsť uplatnenie aj vo vesmírnom výskume. Ich spoločný projekt, zameraný na výrobu skafandrov pre misiu Artemis 3, prepojí dizajn s funkčnosťou v extrémnych podmienkach Mesiaca. Artemis 3 sa tak stane nielen ďalším krokom v prieskume vesmíru, ale aj symbolom prepojenia technologických inovácií s kreatívnym priemyslom.  Takže aj tradičné módne domy ako Prada nájdu nové a nečakané využitie.

Misia Artemis 3 je naplánovaná na rok 2026. Prinesie tak návrat ľudstva na povrch Mesiaca po dlhých päťdesiatich rokoch. Poslednýkrát stáli ľudia na Mesiaci v roku 1972 počas misie Apollo 17. Artemis 3 má za cieľ nie len pristátie, ale aj dlhodobejšiu prácu v mesačných podmienkach.

Axiom Space

AxEMU: Skafandre pre extrémne podmienky

Nový skafander Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) je navrhnutý tak, aby odolal extrémnym teplotám na južnom póle Mesiaca, kde sú niektoré oblasti permanentne zatienené. Astronauti v týchto skafandroch budú schopní pracovať v otvorenom vesmíre. Pracovať v nich budú môcť minimálne osem hodín a zvládnať by mali aj najťažšie podmienky lunárneho povrchu.

Skafandre AxEMU už prešli rozsiahlymi testami, vrátane tých pod vodou, ktoré simulovali extrémne podmienky panujúce na Mesiaci. Tieto testy sú dôležitou súčasťou prípravy a zabezpečujú, že astronauti budú chránení a schopní efektívne pracovať aj vo veľmi náročnom prostredí.

Prada a vesmírne móda: Nové partnerstvo s Axiom Space

Marketingový riaditeľ spoločnosti Prada, Lorenzo Bertelli, vyjadril spokojnosť so spoluprácou s Axiom Space. Naznačil tiež, že tento projekt je len začiatkom dlhodobej spolupráce. Prada tak spojí svoje dlhoročné skúsenosti z módneho priemyslu s vesmírnou technológiou. Práve táto spolupráca  predstavuje veľmi unikátny krok pre obe spoločnosti.

Artemis 3 bude tak nielen historickou misiou z pohľadu prieskumu vesmíru, ale aj z hľadiska toho, ako môže móda a technológia spolupracovať v extrémnych podmienkach mimo našej planéty. Misia Artemis 3 tak bude príležitosťou ukázať ako sa môže spájať umenie, dizajn a špičková technológia v prospech ďalšieho unikátneho a nezvyčajného kroku ľudstva do vesmíru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú