Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čína v utorok obvinila spoločnosť SpaceX amerického miliardára Elona Muska, že dva z jej satelitov takmer narazili do čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), ktorá prijala prvých čínskych astronautov len v polovici tohto roka. Informovala o tom agentúra DPA.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo Spojené štáty za údajné nezodpovedné aktivity vo vesmíre a podalo v tejto veci oficiálnu sťažnosť Organizácii Spojených národov.

Ako uviedlo čínske ministerstvo, stanica Tchien-kung musela v júli a októbri narýchlo zmeniť kurz, pretože v oboch prípadoch hrozila z viny firmy SpaceX kolízia stanice so satelitom. Na čínskych sociálnych sieťach sa okamžite zdvihla vlna odporu voči Elonovi Muskovi. Mnohí užívatelia pritom vyzývali na bojkot jeho elektromobilov Tesla.

SpaceX/Gerd Altmann/Pixabay/Úprava redakcie

Britská televízia BBC pripomenula, že vedci už dlhšie poukazujú na riziko kolízií vo vesmíre a vyzývajú vlády jednotlivých krajín, aby sprístupnili informácie o satelitoch a vesmírnom odpade na obežnej dráhe Zeme. Iba družíc sa na obežnej dráhe v súčasnosti nachádza približne 30.000.

SpaceX má vo vesmíre 1900 družíc v rámci satelitnej konštelácie Starlink, ktorá sa chystá už aj na Slovensku, mešká však z dôvodu nedostatku polovodičov. Po dokončení projektu, ktorého cieľom je poskytovať satelitný internet po celom svete, by mala táto sústava pozostávať z až 12.000 družíc a do kozmu ich vynášajú pomocou opakovateľne použiteľných rakiet Falcon 9.

Starlink

V novembri americká vesmírna agentúra NASA zrušila plánovaný výstup do otvoreného kozmu z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pre obavy z vesmírneho odpadu, ktorí vytvorilo Rusko odpálením svojho vlastného satelitu pri teste novej zbrane.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú