Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Muskova kozmická spoločnosť SpaceX čelí ďalej PR pohrome v súvislosti so satelitným internetom Starlink, informuje ČT24 na základe správy Reuters. Ako totiž potvrdila prezidentka spoločnosti, Gwynne Shotwellová, SpaceX obmedzil používanie Starlinku na Ukrajine tak, aby nebolo možné ho využiť pre komunikáciu s dronmi a koordinovanie útokov takýmto spôsobom.

Nemal byť zbraňou

Firma argumentuje tým, že Starlink nebol nikdy dodávaný ako zbraň, ale ako nástroj pre komunikáciu. Problémov tohto argumentu je hneď niekoľko, pričom azda najjednoduchším je fakt, že bola Ukrajina napadnutá a pomocou Starlinku neútočí, ale bráni svoje územie. Ďalším zabudnutým detailom je, že využitie Starlinku skúma aj armáda Spojených štátov.

So Starlinkom na Ukrajine boli problémy už v minulom roku, kedy sa dostal pod paľbu kritiky aj Elon Musk kvôli svojim vyjadreniam o tom, ako by chcel vojnu riešiť. SpaceX mal navyše problémy s financovaním Starlinku na Ukrajine, čo sa však nakoniec podarilo vyriešiť.

Aj keď nie je možné nasadiť Starlink priamo v bojoch, ktoré sú pre celistvosť Ukrajiny kľúčové, jedná sa o veľkú pomoc s komunikáciou, ktorá je prerušovaná neustálymi ruskými útokmi na kritickú infraštruktúru.

Problémom však je, že za terminály Starlink, ktoré na Ukrajinu putovali, neplatil len samotný SpaceX, ale aj množstvo ďalších krajín a subjektov, ktoré očakávali, že bude ich potenciál využívaný naplno. To sa, zrejme, nestane.

Podľa BBC Shotwellová dodala, že sa Starlink stane v tomto roku ziskovým aj po započítaní nákladov na štarty rakiet Falcon 9, pomocou ktorých sú družice vo veľkom vynášané na nízku orbitu Zeme.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú