Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sa nachádzajú aj materiály SITA.

Na Ukrajine SpaceX odpojil cez 1 300 terminálov Starlink, kvôli nezaplateným účtom, informuje CNN. Na Ukrajine tak utrpí armáda stratu pripojenia k internetu, čo predstavuje problém v situácii, kedy boli ostatné mobilné aj internetové siete zničené. Elon Musk pritom povedal, že k tomuto nedôjde.

V septembri žiadal Pentagón o financovanie internetu na Ukrajine, no po značnej dávke kritiky Musk zverejnil na sociálnej sieti Twitter status, v ktorom informoval, že Starlink pre Ukrajinu bude aj naďalej financovať zo zdrojov spoločnosti.

Aj keď to Musk na svojom Twitteri doteraz nespomenul, za drvivú väčšinu terminálov zaplatili vlády. Tie hradia aj časť služieb, pričom sa nejedná o hradenie operačných nákladov, ale o kompletné financovanie. Niektorí z vojakov na fronte si dokonca službu platia sami.

Finančne to aj tak pre SpaceX nedáva zmysel

SpaceX dodnes poslal na Ukrajinu približne 20 000 terminálov Starlink, pričom sa podľa Muska vyšplhali náklady na prevádzku na 80 miliónov amerických dolárov a do konca roka prekonajú 100 miliónov, píše Reuters.

Ako sme neskôr informovali v októbri, Elon Musk 17. októbra na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter vyhlásil, že jeho spoločnosť SpaceX oficiálne stiahla žiadosť o to, aby Pentagon začal platiť za satelitnú internetovú službu Starlink na Ukrajine.

Očakáva sa pritom, že najbližších 12 mesiacov má služba SpaceX stáť až 400 miliónov, čo je pre súkromnú spoločnosť neúnosné a nielen že nezvláda posielať na Ukrajinu ďalšie terminály, nedokáže viac prevádzkovať ani tie, ktoré už Ukrajina má.

Financovanie od Pentagónu bolo vraj schválené

Dva zdroje oboznámené s diskusiami medzi SpaceX a Pentagonom pre CNN uviedli, že v piatok Pentagon v skutočnosti súhlasil s požiadavkou firmy zaplatiť za rozbehnuté služby pre ukrajinskú vládu a s novou žiadosťou ukrajinského velenia o ďalšie terminály.

Táto žiadosť o financovanie bola na 124 miliónov dolárov na zvyšok tohto roka. Nie je však jasné, aká bola konečná suma alebo dohodnuté podmienky.

CNN však podľa svojich najnovších informácií dodáva, že rokovania medzi SpaceX a Pentagónom ešte neskončili, aj napriek tomu, že Musk tvrdí opak. Je teda ťažké pochopiť, prečo bolo odpojených viac než tisíc terminálov, predovšetkým vzhľadom na to, že Pentagón údajne s financovaním súhlasil.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú