Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Deň po sprístupnení štátnej aplikácie Slovensko v mobile sa začínajú objavovať ďalšie podrobnosti o tom, ako bude celý systém e-govermetu cez smartfón fungovať a naopak, čoho sa stále nedočkáme.

Už náš test v redakcii FonTech potvrdil, že v aplikácii pre Android a iOS zatiaľ nenájdeš prakticky nič, okrem možnosti prihlásiť sa do rozhrania portálu Slovensko.sk naskenovaním QR kódu cez fotoaparát v mobile, namiesto pripájania čítačky občianskeho preukazu k počítaču s nainštalovaným sprievodným softvérom a ovládačmi.

Použiť tak budeš môcť akýkoľvek počítač (nielen svoj vlastný, ktorý nemusíš mať práve so sebou). Dôležitý je však fakt, že všetku administratívu stále musíš vykonávať cez PC a jeho webový prehliadač. V menu mobilnej apky zatiaľ nenájdeš žiadne ďalšie funkcie, dokonca ani svoje správy v „e-mailovej“ schránke na Slovensko.sk.

Google Play

IT odborník Ján Suchal zo Slovensko.Digital tiež pripomína, že štátne weby sú na zobrazovanie na menších displejoch smartfónov optimalizované katastrofálne a ich ovládanie je za hranou toho, čo je v roku 2022 akceptovateľné.

Staršie mobily majú smolu

Ako nás upozornil jeden z našich čitateľov, aplikáciu Slovensko v mobile nerozbeháš na každom Androide alebo iPhone. Ústredné kontaktné centrum pre FonTech potvrdilo, že štátna aplikácia beží len na operačnom systéme Android 9 a novšom a iOS 13 a novších.

Novšie smartfóny, aké má vo vreckách nepochybne väčšina Slovákov, túto požiadavku s prehľadom spĺňajú (najnovšími verziami je Android 12 a iOS 15).

Posledné modely dnes už nepodporovaných Androidov však môžu byť stále len štyri roky staré, takže problém môže mať stále pomerne veľká časť ľudí – najmä ak uvážime, že štátna apka by mala byť naozaj „pre každého“.

V prípade iOS už Slovensko v mobile nepodporuje napríklad iPhone 6 a staršie či prvý iPad Air.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú