Prvá verzia aplikácie Slovensko v mobile, ktorú štát v pondelok sprevádzkoval, určite neprinesie revolúciu do spôsobu vybavovania byrokracie. Podľa občianskeho združenia Slovensko.Digital zatiaľ je funkcionalita tejto aplikácie veľmi obmedzená a je zameraná na jednu činnosť – prihlasovanie na štátne portály, napríklad do elektronickej schránky na slovensko.sk.

„Avšak tak, ako elektronická schránka, tak aj väčšina ostatných systémov stále nie je pripravená na zobrazovanie na mobilných zariadeniach,“ upozornil Ján Suchal zo Slovensko.Digital s tým, že na štátne služby naďalej bude potrebný počítač, ale už bez čítačky. Podľa neho pre niektoré elektronické služby nejde o žiadnu novinku, lebo je ich možné používať cez mobilné zariadenia roky, ako elektronické služby obcí cez systém DEUS.

Prvá, ale veľmi slabá lastovička

Slovensko.Digital vníma aplikáciu Slovensko v mobile ako prvý kľúčový produkt štátnej akciovky Slovensko IT a de facto Ministerstva investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Výhradu má k tomu, že v nej chýba funkcia, ktorá by ľuďom zásadne uľahčila vybavenie celej cesty byrokracie elektronicky, od prihlásenia na mobile, cez vyplnenie podania až pod podpísanie. „Na to, aby to naozaj dobre fungovalo, bude potrebná súčinnosť s inými úradmi a ministerstvami,“ uviedol Suchal. Podotkol, že pomocou aplikácie sa im zatiaľ nepodarilo prihlásiť na portály finančnej správy a elektronických služieb ministerstva vnútra.

Slovensko.sk

Podľa združenia treba urýchlene riešiť situáciu v súvislosti s koncom jednej z certifikácii na elektronických občianskych preukazoch k 31. decembru 2022. Kto si nevybavil nový, kvalifikovaný elektronický podpis (KEP), od budúceho roka pomocou občianskeho preukazu nevytvorí. KEP je pritom stále potrebný na väčšinu podaní.

Rok 2022: smartfóny asi na ministerstve nemajú

Slovensko.Digital očakáva, že jednotlivé úrady začnú svoje elektronické služby okamžite upravovať tak, aby boli použiteľné pre mobilné zariadenia, a od rezortu informatizácie tvrdú ruku. „Je naozaj neprijateľné a v rozpore so štandardami, aby v roku 2022 štátne služby neboli zobraziteľné a použiteľné na mobilných zariadeniach,“ poznamenal Suchal.

Ako združenie dodalo, treba zvážiť, či nepomôže aktivácia aplikácie aj bez občianskeho preukazu na špecializovaných pracoviskách. To bolo pôvodne aj v pláne, no nepodarilo sa to zatiaľ zrealizovať.

Google Play

Čo najskôr je tiež potrebné začať synchronizovať projekty Slovensko v mobile a Modernizácia slovensko.sk, pretože síce boli historicky rozdelené, ale ide o extrémne úzko súvisiace projekty, ktoré musia spolupracovať. „Cieľom nemôže byť to, aby sme mali všetko v mobilnej aplikácii, rovnako musia byť služby prístupné aj na iných zariadeniach. Nie všetko je vhodné riešiť na mobile,“ uviedol Suchal. Slovensko.Digital však všetkým odporúča, aby si novú aplikáciu Slovensko v mobile nainštalovali a začali používať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú