Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Polícia Slovenskej republiky prostredníctvom sociálnej siete Facebook informuje o novele zákona, vďaka ktorej je možné pokutovať aj za zneužitie čísla 158, ktoré je už považované za tiesňovú linku. Novela zákona pritom umožňuje poriadne mastnú pokutu vo výške nad 1 600 eur.

Zmierna aj extrémne prípady

„Novelou zákona o integrovanom záchrannom systéme sa od začiatku apríla stalo číslo 158 tiesňovou linkou,“ vysvetľuje Polícia SR a dodáva, že sa môže pokuta vyšplhať až na 1 659 eur.

Táto zásadná zmena prichádza rozhodne vhod, keďže zneužívanie tiesňových liniek môže stáť ľudí životy a v niektorých prípadoch zachádzajú do neuveriteľných extrémov. Takýmto extrémom je aj nedávny prípad 61- ročného Bohuslava H., ktorý denne blokoval tiesňové linky 112, 150 a 158 a operátorom vulgárne nadával.

Obvinený podľa polície telefonoval na tiesňové linky od roku 2018. V roku 2021 to bolo 3 820 hovorov, vlani 7 028. „V roku 2023 bolo do 05. apríla prijatých 3 932 hovorov. Spolu je to 14 780 hovorov,“ priblížila hovorkyňa polície Silvia Šimková.

Muža za prečin nebezpečného vyhrážania v roku 2018 právoplatne odsúdil Okresný súd Bratislava I. „Súčasne je stíhaný v ďalších dvoch trestných veciach za prečin nebezpečného vyhrážania,“ doplnila hovorkyňa. Muž bol už sedemkrát právoplatne odsúdený za ublíženie na zdraví, obmedzovanie osobnej slobody, vydieranie, krádeže, útok na verejného činiteľa či nebezpečné vyhrážanie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú