V správe boli použité materiály TASR.

Gazprom pokračuje v dodávkach plynu do Európy cez Ukrajinu, pričom najnovšie cez stanicu Sudža v Kurskej oblasti posiela 42,4 milióna kubických metrov plynu.

Medzitým sa európske podzemné zásobníky plnia rýchlejšie ako sme zvyknutí. Momentálne sú naplnené na 93,72 %, čo je skoro o 5 % viac než je päťročný priemer pre tento čas v roku. Aby sme mali lepšiu predstavu, v týchto zásobníkoch je asi 103,86 miliardy kubických metrov plynu. Toľko plynu by nám mohlo stačiť na celú zimu – aspoň na tú miernu.

Aj keď v septembri sa plnenie zásobníkov trochu spomalilo – za 22. september bolo napumpovaných 149 miliónov m³, čo je skoro trojnásobok toho, čo sa v ten deň spotrebovalo – stále to vyzerá, že sa zásobníky naplnia pred príchodom zimy.

Zaujímavý je aj skvapalnený zemný plyn (LNG), ktorý sa v posledných mesiacoch správa dosť nevyspytateľne. V auguste sa dodávky LNG dostali na najnižšiu úroveň od októbra 2021, ale v septembri sa situácia trochu zlepšila. Stále však zariadenia na spätné splyňovanie LNG bežia len na 33 % svojej kapacity, čo znamená, že máme priestor na zlepšenie.

A čo ceny? V auguste sme za tisíc kubíkov plynu platili v priemere 437 dolárov, čo je niečo cez 390 eur. V septembri cena klesla na približne 410 dolárov (zhruba 370 eur). Takže aj keď ceny mierne klesajú, stále to nie je žiadna výhra, najmä pred blížiacou sa zimou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú