Ruská telekomunikačná družica Jamal-601 sa v piatok dostala na určené miesto na obežnej dráhe, keď sa úspešne oddelila od urýchľovacieho stupňa Briz-M nosnej rakety Proton. Informovala o tom v piatok ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

Roskosmos vo svojom vyhlásení spresnil, že ovládanie družice od jej umiestnenia na obežnej dráhe prevzal zákazník – ruský družicový operátor Gazprom Space Systems. Družicu do vesmíru vyniesla nosná raketa Proton-M, ktorá z kozmodrómu Bajkonur odštartovala vo štvrtok večer. Štart i let rakety boli bezproblémové, informoval Roskosmos. Išlo o prvý štart rakety tohto typu v roku 2019.

Projekt Jamal-601 je súčasťou federálneho programu rozvoja televízneho a rozhlasového vysielania v Ruskej federácii. Družica sa stane najvýkonnejšou medzi všetkými ruskými komunikačnými satelitmi.

Nová družica nahradí na pozícii 49°E doterajší Jamal-202 a svojím signálom bude pokrývať väčšinu Ruska, krajiny Spoločenstva nezávislých štátov, Európy, Blízkeho východu a juhovýchodnej Ázie. Družicu vyrobila ruská spoločnosť Informačné satelitné systémy M. F. Rešetneva za účasti francúzskej spoločnosti Thales Alenia Space.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú