Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Mars rover Curiosity po takmer 10 rokoch od začiatku svojej misie na planéte vytvoril ďalšiu úchvatnú fotografiu s výhľadom na široký kráter Gale. NASA poslala rover preskúmať kráter a hľadať možné známky historického života. Popritom Curiosity nedávno zachytil niekoľko fotografií, ktoré NASA skombinovala do farebnej „pohľadnice“ z Marsu, informuje Space.

Presne 26. novembra uplynie 10 rokov od začiatku misie rovera Curiosity na Marse. V poslednom čase sa rover dostal do oblasti hory Aeolis Mons (Mount Sharp), ktorá tvorí centrálny vrchol v kráteri Gale. Práve z tejto lokality Curiosity zachytil aj najnovší výhľad na okolité prostredie planéty. Snímky na Zem poslal v čiernobielej verzií. NASA však zábery skombinovala a pridala im farby.

NASA/JPL-Caltech

Čiernobiele snímky boli vytvorené v rôznom čase a zachytávajú kontrastné svetelné podmienky na planéte, vďaka čomu sa odhalili detaily prostredia v kráteri Gale. V strede fotky je zachytená cesta na Mount Sharp.

Na túto 8-kilometrovú horu sa Curiosity šplhá už od roku 2014. Rover počas svojej misie v kráteri doteraz našiel aj bývalé vodné toky a jazero, čo len podporuje vedcov v tom, že Mars mohol hostiť život pred miliónmi rokov aj v tejto oblasti.

Zdroj: Space, NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú