Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírna spoločnosť Elona Muska pre pár mesiacmi testovala motory Raptor, ktoré budú poháňať Starship pri prvom lete do vesmíru. Podľa viceprezidenta pre komerčný predaj však raketa odštartuje skôr ako sme si mysleli, informuje Engadget. Vesmírna loď Starship môže do vesmíru vyštartovať už v roku 2021, kedy by mohla na orbitu vyniesť satelity od troch potencionálnych klientov.

Tento projekt spoločnosti SpaceX začal pod názvom BFR (Big Falcon Rocket), no neskôr bol horný stupeň lode premenovaný na Starship a raketový booster na Super Heavy. Dve rozličné riešenia sú momentálne vyvíjané v Texase a na Floride, pričom finálna vesmírna loď môže využiť najlepšie riešenia z oboch projektov.

SpaceX už navyše rokuje aj s 3 klientmi, ktoré môžu Starship využiť na vyslanie svojich satelitov do vesmíru už počas prvého komerčného letu v roku 2021, informuje Space News. Ešte predtým, než sa loď dostane do vesmíru, musí spoločnosť vykonať viacero dôležitých testov, pričom na orbitálnu dráhu sa môže pri skúške dostať ešte tento rok.

Zdroj: Engadget, Space News

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú