Aktualizované 30. novembra 2022: Tretí kanál slovenskej verejnoprávnej televízie dnes prestane vysielať. Informáciu potvrdila priamo RTVS, píše portál SatelitnáTV.sk.

Dovoľujeme si Vám oznámiť, že televízna programová služba Trojka z portfólia RTVS ukončuje svoje vysielanie k 30. novembru 2022. Obľúbené archívne programy nájdu diváci v budúcnosti vo vysielaní programových služieb Jednotka a Dvojka,” znie oficiálne vyjadrenie.

Koniec Trojky, kde bežali hlavne archívne relácie a seriály, nie je prekvapivý. Informácia o jej konci k 30. novembru je známa už vyše mesiaca, ako informujeme v starom článku nižšie. V éteri sa tak tretí kanál neohrial ani rok.

Špekuluje sa však o tom, že koniec tohto okruhu nemusí byť jediný. RTVS má totiž vážne finančné problémy.

„Výška koncesií sa nezmenila takmer 20 rokov. A to už nehovorím o bozkoch smrti v podobe populistického rozhodnutia oslobodiť určitú skupinu obyvateľstva od povinnosti platiť úhrady za služby RTVS bez akejkoľvek kompenzácie, ktoré schválil parlament v minulom volebnom období, či absolútne neprofesionálnom prístupe súčasného vedenia ministerstva kultúry pri príprave zákona o mediálnych službách,“ uviedol predseda Rady RTVS Igor Gallo

Problémom je aj legislatíva, ktorá čiastočne nadobudla účinnosť 1. augusta a pre RTVS z nej vyplývajú povinnosti, ktorých plnenie jej vedenie vyčíslilo na 20 miliónov eur v priebehu najbližších piatich rokov. „Je to opäť bez akýchkoľvek kompenzácií. Celý proces prijímania zákona, ktorý zásadným spôsobom zmení mediálne legislatívne prostredie, charakterizuje aj skutočnosť, že RTVS nebola na konzultácie prizvaná. Bez aktívneho prístupu zainteresovaných inštitúcií bude mať manažment RTVS problém zostaviť vyrovnaný rozpočet bez reštrikčných opatrení. Tie môžu v najhoršom prípade viesť k rušeniu ďalších programových služieb. Konkrétne by sa to dotýkalo RTVS Šport a :24,“ doplnil Gallo.

Tie však zatiaľ ostávajú vysielať. RTVS teda bude od novembra pokračovať s kanálmi Jednotka :1, Dvojka :2, spravodajskou :24 a RTVS :Šport.

Pôvodný článok z 6, októbra 2022: Televízna Trojka RTVS bude do 30. novembra, keď skončí táto programová služba, vysielať v štandardnom režime. Pre TASR to potvrdili zo sekcie komunikácie RTVS.

Vrátila sa len nedávno

Televízia tiež pripustila, že časť programového obsahu Trojky môže pokračovať na inom televíznom okruhu verejnoprávneho média. „Každý program, ktorý sa vyrábal pre Trojku, ale aj akvizičné programy sa aktuálne vyhodnocujú z hľadiska ich potenciálu pokračovať na inej programovej službe RTVS,“ uviedol Filip Púchovský z komunikačného odboru.

Informoval tiež, že do konca aktuálneho roka sa výraznejšie zmeny v prípade iných programových služieb RTVS neplánujú. Trojka RTVS sa pritom vrátila na televízne obrazovky len nedávno, keď došlo k obnove vysielania koncom mája.

Zmeny v programovej ponuke a počte televíznych programov avizoval už pri verejnom vypočutí kandidátov súčasný generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Zúženie programovej ponuky súvisí s ekonomickou situáciou a zdrojmi, ktoré má RTVS na vysielanie so zabezpečením všetkých svojich zákonných povinností.

Trojka sa na televíznych obrazovkách skutočne dlho neohriala, keďže ju RTVS po prvý raz spustila len koncom roka 2019.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú