Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pensylvánska elektráreň Scrubgrass pred rokmi takmer skrachovala, keď energetickým spoločnostiam odporúčala kupovať lacný zemný plyn alebo zdroje obnoviteľných energií. Zachránil ju však bitcoin.

Celú elektráreň totiž kúpila firma Stronghold Digital Mining, ktorá ju chcela získať len za jediným účelom – pre ťažbu bitcoinu. Vďaka tomu teraz môže napájať až 1 800 ťažobných počítačov, no ročne spáli 600-tisíc ton uhoľnej hlušiny, informuje Futurism s odvolaním na NBC News.

Práve ťažba bitcoinu sa ešte na jar stretla s veľkým odporom kvôli svojej neekologickej stránke. V tom čase prestala kryptomenu podporovať aj Tesla.

Nedávno sa navyše podľa štúdie ukázalo, že každá bitcoinová transakcia spôsobuje aj veľké množstvo elektronického odpadu. Pre každú transakciu vznikne e-odpad ekvivalentný 2 vyhodeným iPhonom 12 mini.

Freepik

Prevádzkovanie celej uhoľnej elektrárne v zámorí tak nevrhá dobré svetlo na ekologickú stránku bitcoinu. Situáciu môže potom ešte zhoršiť odkúpenie ďalších dvoch uhoľných elektrární v oblasti, ktoré chce spomenutá firma rovnako využiť na ťažbu najväčšej kryptomeny. Elektráreň pritom spaľuje uhoľný odpad alebo tiež uhoľnú hlušinu, ktorá v oblasti zostala po dekádach ťažby uhlia.

Pri jej spaľovaní dochádza, rovnako ako pri spaľovaní uhlia, k vypúšťaniu množstva skleníkových plynov do atmosféry. Stronghold však plánuje už do konca budúceho roka prevádzkovať až 57-tisíc ťažobných počítačov pre ťažbu bitcoinu, kvôli čomu potrebuje aj ďalšie dve spomenuté elektrárne.

Na druhej strane, napríklad Čína bojuje proti úplnému zákazu kryptomien a transakcií s nimi spojenými. V tomto prípade sa však pravdepodobne jedná iba o politické a ekonomické ciele, nie priamo o ochranu životného prostredia. Krajina totižto síce potláča kryptomeny, no naopak propaguje svoj digitálny juan, ktorý zadarmo rozdávala aj svojim obyvateľom.

Zdroj: NBC News, Futurism

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú