Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Obrovský prepad bitcoinu a celého trhu kryptomien, ktorý nastal v noci z 12. na 13. mája, nespôsobil podľa všetkého len tweet Elona Muska, v ktorom kritizoval bitcoin pre nepriaznivý environmentálny dopadu spojený s jeho ťažbou a transakciami. Ako totiž informoval portál Bloomberg, na povrch vyšli správy o vyšetrovaní najväčšej kryptoburzy Binance americkými úradmi, upozornil The Verge.

Burzu Binance začal vyšetrovať Daňový úrad Spojených štátov, pričom regulátori údajne sledujú podozrenia z prania špinavých peňazí a daňových únikov. Binance vznikla v roku 2017 a už do svojho vzniku zaznamenala obrovský rast. Založená bola na Kajmanských ostrovoch a kancelárie má aj v Singapure.

Podľa nedávnej správy Bloombergu Americká komisia pre obchodovanie s futures na komoditných trhoch (CFTC) taktiež skúmala, či Binance neumožnil Američanom nelegálne obchodovať na svojej platforme tým, že im umožňovala nakupovať deriváty spojené s digitálnymi tokenmi. Obyvatelia USA totiž môžu nakupovať tieto deriváty iba od spoločností registrovaných u CFTC.

K správam sa na Twitteri krátko po ich uverejnení vyjadrila aj samotná burza, ktorá sa obhájila a uviedla, že svoje právne povinnosti berie veľmi vážne a spolupracuje s regulačnými orgánmi a orgánmi činnými v trestnom konaní.


Pripomeňme, že cena bitcoinu sa v stredu prepadla z 57 000 dolárov až na hranicu 46 000 dolárov, od ktorej sa následne odrazila, no potiahla so sebou aj množstvo ďalších veľkých kryptomien. Aktuálne sa cena bitcoinu stabilizovala a pohybuje sa na úrovni 51 000 USD. Prepad zaznamenala aj celková kapitalizácia trhu s kryptomenami, ktorá podľa údajov Coinmarketcap za deň spadla o viac než 300 miliárd dolárov.

Ďalšie články:

Zdroj: Bloomberg, The Verge

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú