Trojročný podmienečný trest odňatia slobody dostal v Česku Slovák za svoj komentár pod článkom o teroristickom útoku na Novom Zélande. Za podporu a propagáciu terorizmu mu hrozilo až pätnásťročné väzenie. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál iDNES.cz.

Milan Lalik žijúci v okrese Chrudim v Pardubickom kraji komentoval 15. marca 2019 na Facebooku článok o teroristickom čine, pri ktorom útočník zabil v novozélandských mešitách 50 ľudí. V diskusii pod spomínaným článkom prostredníctvom svojho mobilného telefónu napísal: „Do každej mešity granát!!!“. Podľa obžaloby týmto príspevkom mohol u iných osôb vyvolať zámer spáchať obdobný čin nesúci znaky teroristického útoku.

Súd v Ostrave sa zaoberal týmto prípadom po tom, čo trestné oznámenie na Lalika bolo podané práve na území jeho pôsobnosti, píše iDNES.cz. Ostravský súd napokon Lalikovi udelil trojročný trest väzenia s podmienečným odkladom na dva roky.

Stalo sa tak na základe dohody o vine a treste so štátnym zastupiteľstvom (prokuratúrou), ktorú sudca akceptoval. „Som rád, že nemusím ísť do väzenia,“ reagoval Lalik na rozsudok. Podľa vlastných slov si vymazal účet na všetkých sociálnych sieťach a neplánuje sa už na ne vrátiť.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú