Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedci upozorňujú na dlhotrvajúcu vlnu vysokých teplôt na Sibíri. Situáciu označili za „nespochybniteľne alarmujúcu“ a spájajú ju s lesnými požiarmi, obrovským únikom ropy a priadkou morušovou, ktorej larvy požierajú ihličie stromov, pričom sa stávajú menej odolné voči požiarom. Odborníci uviedli, že vysoké teploty v oblasti môžu zapríčiniť, že rok 2020 bude najteplejším v histórii meraní.

Teploty v polárnych regiónoch rastú rýchlejšie, pretože oceán odvádza teplo k pólom, pričom sa topí ľad aj sneh. Ruské mestá v oblasti hlásia výnimočné teploty. V Chatange, kde sa denné teploty zvyčajne pohybujú okolo bodu mrazu, zaznamenali 22. mája 25 stupňov Celzia. Tamojší predchádzajúci rekord bol 12 stupňov Celzia.

Májové povrchové teploty v niektorých častiach Sibíri boli aj o desať stupňov Celzia nad priemerom. Informovala o tom služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus. Zástupkyňa programu Freja Vamborg ozrejmila, že nezvyčajne vysoké teploty zaregistrovali aj počas zimy a jari.

„Celá planéta sa otepľuje, no nie rovnomerne. Západ Sibíri je regiónom s výraznejším trendom otepľovania a vyššími teplotnými výkyvmi. Nezvyčajné je to, ako dlho pretrvávajú teplejšie anomálie,“ povedala.

Marina Makarova, vedúca meteorologička federálnej služby pre hydrometeorológiu a monitorovanie životného prostredia (Rosgidromet) uviedla, že „uplynulá zima na Sibíri bola najteplejšou od začiatku merania pred 130 rokmi. Priemerné teploty boli o 6 stupňov Celzia vyššie ako bežne“.

Vedúci vedec projektu Berkeley Earth Robert Rohde vyhlásil, že celé Rusko tento rok zažíva rekordne vysoké teploty. V priemere zaznamenali od januára do mája o 5,3 stupňa Celzia vyššiu teplotu ako v priemere počas rokov 1951 až 1980. „Je to nový rekord, o výrazného 1,9 stupňa Celzia,“ uzavrel.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú