Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sú použité materiály TASR.

Aktualizované 20. novembra 2022 o 15:45

Kryptomenová burza FTX, ktorá minulý týždeň podala v USA žiadosť o ochranu pred veriteľmi, uviedla, že 10 najväčším veriteľom dlhuje takmer 1,5 miliardy USD. Ďalších viac než 1,6 miliardy USD potom dlhuje ďalšej štyridsiatke najväčších veriteľov. Informovala o tom agentúra Reuters.

FTX v sobotu (19. novembra) oznámila, že jej dlh voči 50 najväčším veriteľom predstavuje takmer 3,1 miliardy USD (2,99 miliardy eur). Z toho 10 najväčším veriteľom dlhuje približne 1,45 miliardy USD. O akých veriteľov ide, burza nezverejnila.

FTX, druhá najväčšia kryptomenová burza na svete, požiadala súd v štáte Delaware o ochranu pred veriteľmi v závere minulého týždňa. V dôsledku jej bankrotu čelí zhruba milión zákazníkov a ďalší investori stratám za miliardy dolárov, dodal Reuters.

Burza sa dostala do problémov s likviditou. Ešte začiatkom minulého týždňa sa zdalo, že ju zachráni a prevezme najväčšia svetová kryptomenová platforma Binance. Tá však po tom, ako zistila rozsah celkových záväzkov FTX, z obchodu vycúvala.

Pôvodný článok:

Problémy zbankrotovanej kryptoburzy FTX už do rúk dostali bahamskí likvidátori, ktorí v dokumentoch našli „závažný podvod a nesprávne hospodárenie s peniazmi klientov“, píše portál Crypto News na základe zverejnených súdnych dokumentov.

Doterajšie zistenia Spoločných dočasných likvidátorov indikujú, že FTX sa mohlo dopustiť vážneho podvodu, informuje aj Wall Street Journal. Podľa ďalších zistení by sa tento podvod nemal týkať len FTX, ale aj ďalších spoločností, ktoré spadali do zložitej obchodnej štruktúry. Ako sme informovali nedávno v samostatnom článku, celkovo sa v nej malo nachádzať až 130 ďalších firiem.

Nový deň, nový škandál pre FTX

Neskôr sme informovali, že Sam Bankman-Fried, zakladateľ FTX a Alameda Research, mal tajne previesť 4 miliardy dolárov, ktoré mu zverili používatelia a investori, z FTX do jeho druhej spoločnosti Alameda. Túto skutočnosť tajil nielen pred verejnosťou a zákazníkmi, ale aj pred vysokopostavenými riaditeľmi FTX.

Ako vo svojom článku ďalej informuje Crypto News, pôvodné správy sa mýlili. Nejde o 4 miliardy, ale až o horibilných 10 miliárd. Okrem toho bolo odhalené, že FTX v máji „požičalo“ ďalších 500 miliónov dolárov spoločnosti Voyager Digital, ktorá bola ironicky pôžičkovou spoločnosťou.

Túto pôžičku Voyager nikdy nesplatil, keďže v júli vyhlásil bankrot. Bol totiž zamotaný v kolapse Three Arrows Capital.

Všetky tieto obvinenia boli doručené Bankrotovému súdu v USA. V dokumentoch sa tiež spomína, že likvidátori požadujú dočasné zmrazenie majetku FTX na dobu, pokým súd nerozdhodne, ako sa s ním bude zaobchádzať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú