Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Donedávna jeden z najvplyvnejších ľudí vo svete kryptomien, dnes ho obviňujú z krádeže 4 miliárd amerických dolárov. Sam Bankman-Fried, zakladateľ bankrotujúcej kryptoburzy FTX, mal jeden deň pred odstúpením z čela spoločnosti previesť túto obrovskú sumu do svojej druhej spoločnosti Alameda, informuje Reuters.

Ako však ďalej upozorňuje portál Finbold s odvolaním sa na vlastné zdroje, tento prevod sa Bankman-Fried snažil utajiť nielen pred verejnosťou, ale aj pred ostatnými riaditeľmi spoločnosti.

Časť prevedených peňazí pritom mala pochádzať od používateľov a veriteľov burzy FTX. Podľa všetkého ju tvorili predovšetkým tokeny FTT a akcie konkurenčnej burzy Robinhood. Takýto krok nikto nečakal od muža, ktorý sa dlhodobo prezentoval ako filantrop a ktorý plánoval rozdať drvivú väčšinu svojho majetku.

Ešte pred pár dňami sa vo vlákne na Twitteri ospravedlňoval, že FTX dostal do situácie, v ktorej hrozil bankrot. Prebral zodpovednoť, no ku tajnému prevedeniu miliárd dolárov sa nepriznal. Namiesto toho tvrdil, že jeho hlavnou prioritou je ochrana používateľov a ich záujmou, v čom jednoznačne zlyhal.

Problémom je, že FTX v piatok oficiálne požiadalo o likvidáciu, respektíve dobrovoľný bankrot s pomocou amerických autorít. To znamená, že všetok majetok spoločnosti bude premenený na financie, ktoré môžu byť rozdelené investorom a veriteľom. Kvôli krokom Banman-Frieda sa medzi ľudí rozdelí o 4 miliardy menej dolárov. Neokradol teda len svoju spoločnosť, ale aj zákazníkov a investorov.

Zákazníkov neobral len bývalý CEO

Počas víkendu platforma zaznamenala sériu „neautorizovaných transakcií“, informuje The Verge. V snahe minimalizovať škody a ochrániť zdroje svojich používateľov ich preniesli do „cold storage“, teda offline úložiska, informuje Ryne Miller, general counsel pre FTX US, cez Twitter.

Zlodejom sa aj napriek opatreniam podarilo nakradnúť aspoň ohromných 473 miliónov dolárov. Presná suma však nie je známa a podľa informácií portálu CoinDesk by mala presahovať až 600 miliónov dolárov. Aby nešťastia nebolo málo, podpora FTX na Telegram po tom, čo si mnohí používatelia našli nulu na účte, zverejnila mrazivú správu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú