Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedcom z MIT sa podarilo zostaviť pokročilý mikroprocesor pomocou tranzistorov s uhlíkovými nanotrubicami, ktoré predstavujú efektívnejšiu a ekologickejšiu alternatívu ku klasickému kremíku. Mohlo by to predstavovať začiatok novej počítačovej revolúcie, píše Science Alert.

Kremíkové tranzistory, ktoré sú jednou z najdôležitejších častí mikroprocesorov, sú súčasťou technologického priemyslu už dlhú dobu. Podľa odborníkov však za chvíľu dosiahnu štádium, kedy sa stanú neefektívnymi. Výskumníci z MIT použili zvinuté vrstvy uhlíka s hrúbkou iba jedného atómu, s ktorými vytvorili až 14 000 uhlíkových tranzistorov, a nasadili ich do 16-bitového čipu, čo je oproti podobnému procesoru z roku 2013, ktorý obsahoval len 178 tranzistorov, a bol schopný pracovať iba s jedným bitom obrovský pokrok.

Zobraziť celú galériu (1)
Uhlíkový mikroprocesor RV16XNano / Zdroj: MIT

Funkčnosť procesora demonštrovali spustením základného programu, ktorým procesor vyprodukoval vetu “ Ahoj svet! Ja som RV16XNano, a som vyrobený z uhlíkových tranzistorov.“, píše MIT News. Vďaka zlepšeným výrobným procesom sa vedci tiež domnievajú, že tieto čipy by mohli byť práceschopné už do piatich rokov.

Zdroj: Science Alert, MIT News

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú