V tomto texte boli použité materiály TASR.

Ministerstvo obchodu USA údajne už budúci týždeň predloží návrh na zákaz používania čínskeho softvéru a hardvéru v prepojených a autonómnych vozidlách. Tento krok by mohol mať zásadný vplyv na automobilový priemysel, najmä v oblasti moderných technológií, ktoré sú v stále väčšej miere integrované do nových modelov automobilov.

Zákaz, ktorý by sa mal týkať softvéru, by podľa zdrojov mohol nadobudnúť účinnosť už od modelového roku 2027, pričom zákaz hardvéru by nasledoval od januára 2029. Ministerstvo plánuje pred zavedením týchto opatrení otvoriť 30-dňovú verejnú diskusiu. Tento krok by mal byť prijatý ako reakcia na obavy o národnú bezpečnosť.

Prečo chystajú zákaz?

Prepojené vozidlá, ktoré využívajú internet na zdieľanie dát, sú už dnes na amerických cestách bežné. Administratíva prezidenta Joea Bidena vyjadruje obavy o to, ako čínske spoločnosti narábajú so zhromaždenými údajmi o amerických vodičoch a infraštruktúre. Tieto obavy zahŕňajú aj možné riziká manipulácie s autonómnymi vozidlami a ich navigačnými systémami zo strany zahraničných subjektov.

Ministerstvo obchodu sa zatiaľ k týmto informáciám nevyjadrilo, ale ak by bol návrh schválený, mohol by zásadne zmeniť technologické vybavenie budúcich modelov áut na americkom trhu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú