V texte boli použité materiály TASR.

Prezident USA Joe Biden podpísal nový výkonný príkaz, ktorý sa zameriava na boj proti násiliu spôsobenému strelnými zbraňami. Tento krok predstavuje jeden z jeho posledných „veľkých činov“ pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami. Príkaz má za cieľ vytvoriť federálnu pracovnú skupinu, ktorá sa bude venovať narastajúcim hrozbám súvisiacim so strelnými zbraňami, vrátane jednoduchých zariadení, ktoré premenia poloautomatické pištole na plne automatické guľomety.

Montáže tzv. Glock spínačov sú čoraz väčšou hrozbou a objavujú sa vo viacerých masových streľbách v USA. Napríklad v Alabame došlo k streľbe, pri ktorej zahynuli štyria ľudia a bolo zranených ďalších 17. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že pri tomto čine boli použité práve tieto nelegálne konverzné zariadenia, ktoré umožňujú strieľať dávkami.

ScreenShot/12NewsNow/YouTube

Bidenova administratíva sa zaviazala bojovať proti násiliu so zbraňami až do konca funkčného obdobia. Tento príkaz je dôkazom jeho dlhodobej snahy zlepšiť kontrolu strelných zbraní v USA. Vzhľadom na to, že počet masových streľieb v roku 2024 už dosiahol najmenej 31, je tento krok kľúčový pre ochranu verejnosti.

Novovzniknutá pracovná skupina bude koordinovať boj proti nelegálnym zbraniam a technologickým hrozbám, ako sú napríklad 3D tlačené zbrane. Výkonný príkaz taktiež zavádza zlepšené bezpečnostné školenia proti aktívnym strelcom, najmä v školách, kde sa hrozba násilia zvyšuje.

Podpis nariadenia sprevádzala aj viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá zdôraznila právo Američanov na život bez strachu z násilia. Ako prvá osoba v histórii vedie Biely dom pre prevenciu násilia so zbraňami a počas svojej predvolebnej kampane presadzuje rovnováhu medzi ochranou práv vlastníkov zbraní a obmedzením násilia.

V slovenskom kontexte môže tento vývoj slúžiť ako upozornenie na potrebu prísnejšej regulácie strelných zbraní, ktoré sa môžu ľahko dostať do nesprávnych rúk. Príklad zo Spojených štátov poukazuje na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú lacné konverzné zariadenia, dostupné na internete.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú