Pri pobreží filipínskeho ostrova Luzon sa podarilo objaviť vrak legendárnej americkej ponorky USS Harder, ktorá počas druhej svetovej vojny zaútočila na japonskú flotilu. Loď sa nachádza v hĺbke 1140 metrov, informovala britská stanica BBC, uvádza agentúra TASR.

Podľa archeologického oddelenia amerického Úradu pre námornú históriu a dedičstvo ponorka prakticky nie je poškodená – s výnimkou veliteľskej veže.

Po ponorke pátral tím projektu Lost 52, ktorý hľadá 52 amerických ponoriek, ktoré sa potopili počas 2. svetovej vojny.

BBC s odvolaním sa na pátrací tím objasnila, že „ponorky je ťažké identifikovať kvôli ich dizajnu“. Vďaka zachovalosti daného vraku a údajom zhromaždeným tímom Lost 52 sa úradu podarilo potvrdiť, že ide o vrak ponorky USS Harder.

Lost 52 vedie podnikateľ a prieskumník Tim Taylor spolu s podnikateľkou v oblasti potápania Christine Dennisonovou. Pri pátraní po ponorke a jej lokalizácii použili okrem námorných dronov aj pokročilú fotogrametriu na osvetlenie hlbokomorských miest, ktoré sú inak ťažko dostupné.

USS Harder bola diesel-elektrická ponorka. Bojovú službu začala v roku 1943 na americkej námornej základni Pearl Harbor a absolvovala šesť bojových plavieb. Počas jednej z hliadok posádka USS Harder potopila tri japonské torpédoborce.

Dňa 29. augusta 1944 bola však aj ona sama potopená – stalo sa tak pri pobreží Filipín po japonskom útoku za pomoci hĺbkových náloží. Na palube bolo 79 námorníkov vrátane veliteľa Samuela Deeleyho, ktorý bol známy aj pod prezývkou „vrah torpédoborcov“.

Filipíny boli jedným z hlavných tichomorských bojísk 2. svetovej vojny. Vody v okolí súostrovia sa stali „cintorínom“ viacerých bojových lodí, ktoré sa preslávili počas druhej svetovej vojny. Americký miliardár Paul Allen tak v roku 2015 vo filipínskom Sibuyanskom mori lokalizoval vrak lode Musaši – jednej z dvoch najväčších japonských vojnových lodí, aké boli kedy postavené.

Tím Lost 52 doteraz lokalizoval najmenej šesť ďalších amerických ponoriek.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú