Koncom minulého roka vyslala NASA vôbec prvú sondu s názvom InSight, ktorá bola určená k seizmickému prieskumu Marsu. Jej hlavným cieľom je vykonávať geofyzikálny výskum červenej planéty, ktorý napomôže k zisteniu viacerých vlastností. V poslednom čase však sonda neplnila svoje úlohy tak ako by mala a NASA sa preto rozhodla pre jej „záchrannú“ misiu“, informuje web Bgr.

Hlavným problémom je, že sonda, ktorá sa mala zavŕtať až 5 metrov pod povrch sa posunula len o  približne 30 cm. Podľa výskumného tímu sa za problémom skŕyvalo narazenie na skalu. Vedecký tím tak pred pár dňami vykonal úspešné nadvihnutie a následne odsun podpornej štruktúry sondy, čo potvrdilo pôvodnú teóriu, prečo sonda nedokáže vŕtať ďalej.

V okolí sondy sa následne vytvorila jama a ďalší krok vedcov bude viesť k snahe zatlačiť na pôdu v blízkosti jamy prostredníctvom robotického ramena. Dokončenie tohto plánu by tak malo zaručiť trenie, ktoré by malo napomôcť sonde k ďalšiemu vŕtaniu až do spomínaných 5 metrov pod povrch.

Podľa členov tímu InSight je na oprave sondy ešte veľa práce a nie je zaručené, že to nakoniec bude fungovať. Troy Hudson však hovorí o prvom dôležitom kroku, ktorý môže znamenať úspešnú záchrannú misiu.

Zdroj: Bgr, NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú