Ruská spoločnosť VK, ktorá vlastní najpoužívanejšiu sociálnu sieť v Rusku VKontakte, v pondelok uviedla, že jej výkonným riaditeľom sa stal Vladimir Kirijenko. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá podotýka, že Kirijenko je synom jedného z najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Prosím, privítajte v našom tíme Vladmira Kirijenka,“ napísala spoločnosť VK vo vyhlásení. Podľa spoločnosti má Kirijenko už skúsenosť so spustením viacerých úspešných a komplexných projektov. „Veríme, že má všetky schopnosti na to, aby vyniesol VK do nových výšin,“ píše sa vo vyhlásení.

Podľa agentúry AFP je tento krok ďalším znakom rastúcej kontroly ruských sociálnych sietí vládou. Vladmir Kirijenko je totiž synom Sergeja Kirijenka — námestníka šéfa kancelárie ruského prezidenta. Ide o kľúčovú pozíciu v Kremli, píše AFP. Sergej Kirijenko bol okrem toho toho tiež premiérom Ruska v čase, keď na čele krajiny stál Boris Jeľcin.

Toto oznámenie pritom VK vydala len dva týždne po tom, ako spoločnosť ruského miliardára Ališera Usmanova USM Holdings uviedla, že svoj podiel vo VK predala štátom kontrolovanému ruskému koncernu Gazprom.

V posledných rokoch sa Rusko pod zámienkou ochrany menšín a boja s extrémizmom snaží o kontrolu ruského internetu a často podniká právne kroky proti rôznym internetovým platformám – vrátane spoločností Google či Twitter – za to, že neodstránili obsah, ktorý Moskva označuje za nelegálny, uvádza AFP.

Ruská opozícia však obviňuje Kremeľ, že takýmito reguláciami prichádza v krajine k ďalšiemu potláčaniu slobody prejavu.
Spoločnosť VK sa v minulosti nazývala Mail.ru Group a okrem sociálnej siete VKontakte pod ňu spadajú aj sociálna sieť Odnoklassniki i ďalšie webové stránky. VKontakte je ruským ekvivalentom sociálnej siete Facebook, pričom sa uvádza, že má až 97 miliónov užívateľov, poznamenáva AFP.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú