Nadnárodný automobilový koncern Stellantis zaznamenal vo štvrtom štvrťroku výrazný pokles zisku. V reakcii na túto situáciu spoločnosť oznámila, že prijme opatrenia na zlepšenie svojej finančnej výkonnosti, najmä na severoamerickom trhu. Podľa agentúry TASR, ktorá cituje správy Reuters a RTTNews, Stellantis plánuje znížiť výrobu a upraviť ceny svojich vozidiel.

Čistý zisk koncernu, pod ktorý spadajú známe značky ako Peugeot, Citroën, Opel, Jeep, Chrysler, Fiat a Maserati, sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka znížil o takmer polovicu. Podobne sa zhoršila aj marža pred úrokmi a zdanením, čo bolo spôsobené hlavne slabším dopytom v Severnej Amerike. Tieto výsledky sú výrazne pod očakávaniami analytikov. Celkové tržby spoločnosti tiež klesli, a to o viac ako 14 percent.

„Výsledky prvého polroka sú pre nás sklamaním,“ uviedol generálny riaditeľ Carlos Tavares. „Budeme musieť prijať rozhodné kroky, aby sme zlepšili našu pozíciu na trhu a zvýšili ziskovosť.“

Zhoršujúce sa finančné výsledky vyvíjajú tlak na vedenie spoločnosti, aby podniklo kroky na oživenie predaja a zníženie zásob, najmä v Spojených štátoch. Stellantis plánuje uviesť na trh dvadsať nových modelov, vďaka ktorým chce zvýšiť svoju konkurencieschopnosť.

Akcie spoločnosti na milánskej burze zaznamenali výrazný pokles a dosiahli najnižšiu hodnotu za posledných niekoľko mesiacov. Stellantis patrí medzi najhoršie performerov medzi veľkými európskymi automobilkami.

Finančná riaditeľka Natalie Knightová potvrdila, že spoločnosť sa zameria na znižovanie výrobných nákladov a zlepšenie logistických procesov, najmä na severoamerickom trhu. „Severná Amerika je pre nás kľúčovým trhom a vyžaduje si našu maximálnu pozornosť,“ uviedla Knightová.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú