Sociálna sieť Twitter v sobotu spustila predplatné za známy symbol bielej fajočky na modrom pozadí označujúci overených užívateľov za osem dolárov mesačne. Deje sa tak niekoľko dní po tom ako vedenie nad touto sociálnou sieťou prevzal miliardár Elon Musk, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Twitter v aktualizovanej aplikácii na zariadeniach s operačným systémom iOS uvádza, že užívatelia, ktorí sa „teraz zaregistrujú“, môžu dostať modrú fajočku vedľa svojich mien „rovnako ako celebrity, spoločnosti a politici“.

Táto zmena predstavuje koniec súčasného overovacieho systému na Twitteri, ktorý bol spustený v roku 2009, aby zabránil odcudzeniu identity účtov významných celebrít či politikov. Twitter mal doposiaľ zhruba 423 000 overených účtov, z ktorých mnohé patrili aj novinárom z celého sveta.

Mnohí odborníci vyjadrili vážne obavy v súvislosti so zrušením tohto overovacieho systému, ktorý pomáhal 238 miliónom denným používateľom Twitteru určiť, či účty, z ktorých získavajú informácie, sú autentické.

Účty verejne činných osobností, ako napríklad politikov, majú dostať v rámci nového systému dodatočný symbol označujúci overený účet.

Musk minulý týždeň dokončil kúpu Twitteru za 44 miliárd dolárov. Vzápätí prepustil viacerých vedúcich predstaviteľov spoločnosti. O prácu prišla podľa riaditeľa bezpečnosti a integrity Twitteru Yoela Rotha aj približne polovica zo 7500 zamestnancov tejto sociálnej siete.

Nový majiteľ Twitteru Musk odôvodnil hromadné prepúšťanie zamestnancov tým, že „spoločnosť stráca viac ako 4 milióny dolárov denne“ a preto nemal na výber.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú