Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Situácia ohľadom spoločnosti Huawei pretrváva už nejaký ten čas. Atmosféra v mnohých krajinách je napätá a vyhlásenia predstaviteľov štátov sa menia takmer na počkanie. Do tohto incidentu sa zapojila aj Česká republika, ktorej NÚKIB vydal varovanie proti spoločnosti Huawei.

Po viacerých vyhláseniach prišiel na rad aj prvý rázny krok, ktorý sa týka Ministerstva obrany. To nariadilo odstránenie aplikácie AirWatch zo služobných telefónov od čínskeho giganta. Zamestnanci už dokonca obdržali aj manuál, v ktorom je uvedené ako majú pri odstránení aplikácie postupovať.

Aj napriek tomu, že analýza možných rizík s cieľom posilniť bezpečnosť informačných a komunikačných systémov ešte nie je hotová, toto opatrenie je zatiaľ označené ako dočasné. Rezort obrany AirWatch doposiaľ využívala najmä na zabezpečenie prístupu zo smartfónov do služieb interného informačného systému armády.

Presný počet Huawei zariadení, ktoré využíva tento rezort nie je známy, no podľa hovori medzi užívateľmi nie je nikto z vrcholných predstaviteľov. Hlavných dodávateľom služobných smartfónov je podľa hovorcu obrany juhokórejský Samsung.

Zdroj: irozhlas.cz

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú