V kurióznom prípade, na ktorý upozornil VICE, kúpil britský milionár, pôvodom zo Zimbabwe, obrovský radar zo Studenej vojny. Ten chce priviesť naspäť k životu a použiť ho, okrem iného, pre hľadanie UFO či pozorovanie Mesiaca, vysvetľuje Futurism.

William Sachiti však dodal, že tvrdenie o hľadaní UFO je len vtip, ktorý však zobrali mnohí vážne a veľmi rýchlo ho oslovilo množstvo lovcov UFO. Spomenul však aj niekoľko reálnych využití pre univerzity a osobný výskum, pričom niekto navrhol aj pozorovanie Mesiaca.

O pomoc najprv požiadal na webovej stránke Reddit, konkrétne v skupine zameriavajúcej sa práve na rádiovú elektroniku. Zverejnil fotografiu zariadenia a keďže sa nachádza takýchto radarov Type 84 v celej Británii len 5, používatelia ho rýchlo identifikovali. Odkúpenie základne sa navyše dostalo do lokálnych novín už dávnejšie, čo v tejto identifikácii zásadne pomohlo.

Sachiti vyštudoval umelú inteligenciu a robotiku a tvrdí, že má potrebné technológie a prostriedky na opätovné uvedenie do prevádzky tohto zariadenia. Okrem množstva súčiastok, ktoré budú potrebovať servis alebo celkovú výmenu, má tento stroj aj obrovskú energetickú spotrebu.

Stav projektu je zatiaľ neznámy, vzhľadom na odhodlanie a možnosť reálneho využitia je možné, že sa v najbližších mesiacoch či rokoch dostane naspäť do prevádzky a začne skúmať oblohu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú