Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Koronavírus je na Slovensku. Oficiálne prvý potvrdený prípad nákazy dnes potvrdil predseda vlády Peter Pellegrini. Ide o 52-ročného muža, ktorý momentálne leží na bratislavských Kramároch, informuje TA3.

Prvým prípadom nákazy koronavírusom na Slovensku je 52-ročný muž, ktorý leží v nemocnici v Bratislave. Nakazený muž údajne nikde necestoval, jeho syn však bol v minulých dňoch v Benátkach. Pacient sa údajne cíti už lepšie, a pravdepodobne ide o ľahší priebeh ochorenia. Urgentný príjem vraj nenavštívil. V nemocnici tak začal platiť okamžitý zákaz návštev pacientov.

Viac informácií by malo podľa premiéra dnes poobede priniesť zasadnutie krízového štábu. Občania SR môžu v priebehu piatka alebo soboty očakávať aj informačnú SMS s detailmi ohľadom nákazy. Bratislavská župa odporučila oddnes zariadeniam sociálnych služieb zákaz styku klientov s verejnosťou.

Podľa Pellegriniho na paniku aktuálne nie je dôvod, a odporúča ľudom, aby dodržiavali hygienu, odstup od iných ľudí a nechodili na hromadné podujatia. Ešte vo švrtok premiér avizoval, že že pri odbere vzoriek na kontrolu sa prechádza na iný systém. V prípade podozrenia na nákazu koronavírusom a absencii vážnych zdravotných problémov, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu, by mal pacient po telefonickej konzultácii zostať doma, a sanitka s personálom na odber krvi a vzoriek príde priamo k nemu domov. Miesta, na ktorých budeme môcť vykonávať testy, sa tiež rozširujú okrem Bratislavy aj na Košice a Banskú Bystricu, píše agentúra SITA. 

Faktom a informáciám ohľadom nebezpečného vírusu sme sa venovali aj v samostatnom článku. Koronavírus bol prvýkrát identifikovaný ešte 8. decembra 2019 v čínskom meste Wu-chan, no postupne sa rozšíril až do 8 miest, čo prinútilo čínsku vládu uzatvoriť mestá a nariadiť karanténu pre zastavenie jeho šírenia.

Aktuálne sa po viac ako troch mesiacoch vírus rozšíril už aj do Európy. Údaje z interaktívnej mapy z výskumného centra CSSE ukazujú, že vírus najviac trápi Taliansko, avšak rozšírený je už vo viacerých európskych krajinách.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú