V jadrovej elektrárni Mochovce sa podarilo zvýšiť výkon najnovšieho tretieho bloku na 55 %, upozorňuje DSL.sk. Už pri tomto výkone zvláda pokryť spotrebu približne trištvrte milióna slovenských domácností a jeho výkon má ďalej rásť.

Energeticky sebestačné Slovensko

Ako vysvetľujú Slovenské elektrárne v tlačovej správe, od prvého prifázovania do 29. marca vyrobil tretí blok už viac než 150 gigawatthodín elektriny. Maximálny výkon sa pritom pohybuje až na úrovni 471 MW a úplná funkčnosť sa potvrdí až jeho dosiahnutím na 144 hodín.

Na plný výkon sa má tretí blok dostať v priebehu mája až júna tohto roku a z pohľadu výroby elektriny sa tak Slovensko už v roku 2023 stane energeticky sebestačné. Životnosť nového bloku je plánovaná na minimálne 60 rokov.

TASR - Lukáš Grinaj

Koncom minulého roka narazil tretí blok tejto jadrovej elektrárne na problémy, keď museli Slovenské elektrárne prerušiť jeho spúšťanie kvôli drobnej netesnosti reaktora. Výkon reaktora bol síce minimálny, no už v ňom prebiehala štiepna reakcia.

Slovenské elektrárne dodávajú, že jadrovú energiu podporuje sedem z desiatich Slovákov a až 60 % si myslí, že vyrábať elektrinu v atómovej elektrárni je bezpečné. Približne 70 % všetkej elektriny vyrobenej na Slovensku je zo Slovenských elektrární, a.s. a okrem jadrových prevádzkuje spoločnosť aj 31 vodných, dve tepelné a dve fotovoltické elektrárne s celkovým výkonom 4 143,8 MW.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú