Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Z jadrovej elektrárne Mochovce prichádzajú zlé správy. Slovenské elektrárne (SE) prerušili spúšťanie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce po tom, čo objavili drobnú netesnosť reaktora. Po pretesnení bloku budú testy a spúšťanie reaktora pokračovať na budúci týždeň. Média o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Oľga Baková, píše TASR.

Výkon reaktora bol síce minimálny, no už v ňom prebiehala štiepna reakcia. Aktuálne problémy v treťom bloku pre spomínané netesnosti oddialia výrobu elektriny o pár týždňov, respektíve v najhoršom prípade možno až o pár mesiacov. Mochovciam to zároveň spôsobí nemalé finančné problémy.

„V rámci testov fyzikálneho spúšťania 3. bloku, pri opakovanej tlakovej skúške, bola identifikovaná drobná netesnosť na hornom bloku reaktora. Po analyzovaní situácie sme sa rozhodli túto časť technológie pretesniť,“ uviedla Baková s tým, že v nábehu reaktora budú SE pokračovať na budúci týždeň. „Prvé prifázovanie a pripojenie na sieť je naplánované zhruba na polovicu januára,“ dodala Baková.

Situáciu budeme najbližšie hodiny sledovať, samotná inštitúcia vydá verejné stanovisko.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú