Európsky parlament (EP) v hlasovaní schválil nový zákon či reguláciu, na základe ktorej majú banky v Európskej únii zaviesť do praxe okamžité platby, upozorňuje EP na svojej webovej stránke. Finančné prevody tak majú po týchto zmenách doraziť na účet príjemcu okamžite, pričom táto funkcia bude platiť len v rámci EÚ.

Niektoré banky ich už zaviedli

Takéto okamžité platby majú prebehnúť do desiatich sekúnd nezávisle od toho, aký je deň a koľko je hodín, dodáva The Sofia Globe. Funkciu majú zaviesť aj krajiny, ktorých oficiálna mena je iná, než euro a implementované majú byť aj nové bezpečnostné opatrenia, ktoré zabránia rôznym omylom či potenciálnym podvodom.

Za tento zákon zahlasovalo až 599 poslancov Európskeho parlamentu, pričom len 7 bolo proti a 35 sa zdržalo. Do platnosti vojde toto pravidlo 20 dní od oficiálneho zverejnenia prostredníctvom vestníka EÚ.

Banky musia prijímať okamžité platby už do 9 mesiacov a odosielať ich do 18 mesiacov, pričom rozdielne pravidlá platia pre krajiny s odlišnou menou, ako je napríklad Poľsko alebo Česko. Pre tieto krajiny platia lehoty až 33 mesiacov pri prijímaní okamžitých platieb a 39 mesiacov pri ich odosielaní.

Systém okamžitých prevodov finančných prostriedkov už na Slovensku zaviedlo niekoľko bánk. Okamžité platby u nás už podporuje VÚB, Tatra banka, Raiffeisen, Slovenská sporiteľňa a tiež Fio.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú