Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Cesta na Mesiac bude poriadne drahá. Jim Bridenstine, správca NASA, povedal v rozhovore pre CNN, koľko bude zhruba stáť celá misia na Mesiac.

Ako informuje portál Space, je to vôbec prvýkrát, čo Jim Bridenstine prehovoril o nákladoch na samotnú misiu. USA aj NASA chcú, aby už v roku 2024 chodili znova po Mesiaci ľudia a Jim povedal, že to celé bude stáť asi 20 až 30 miliárd dolárov.

Program Artemis, ako sa táto misia volá, má za úlohu nielen vyslať ľudí na Mesiac a priviesť ich naspäť na Zem, ale astronauti by tam mali vybudovať aj stanicu, aby tu v budúcnosti mohli pristávať ďalší ľudia.

Portál TechTimes však píše, že odhadovaná suma sa ani zďaleka neblíži k tomu, koľko bude reálne celý projekt Artemis stáť. Profesor Howard McCurdy povedal, že NASA sa skutočne môže podariť dotiahnuť túto „nízkorozpočtovú“ misiu do úspešného konca, avšak celé to bude stáť asi 40 až 60 miliárd dolárov. Pre porovnanie uviedol príklad, že Armstrongove prvé kroky na Mesiaci stáli NASA v tej dobe asi 21 miliárd dolárov, čo by dnes predstavovalo sumu 200 miliárd dolárov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú